Sipko Schat, de topbestuurder bij Rabobank die verantwoordelijk was voor de afdeling waar de Libor-fraude plaatsvond, treedt per direct terug uit de raad van bestuur van Rabobank.

Dat meldde de bank maandag. Schat vertrekt omdat is gebleken dat bij de aangesloten Rabobanken “voor zijn aanblijven onvoldoende draagvlak bestaat”.

Schat was sinds 2006 bestuurslid bij de Rabobank en had recent de verantwoordelijkheid voor de divisie voor grote zakelijke klanten bij Rabo International. Dit was de tak waar de omvangrijke rente-manipulatie heeft plaatsgevonden, van rentes die banken onderling rekenen (Libor en Euribor).

Gouden handdruk?

President-commissaris Wout Dekker sprak van “een moeilijk besluit voor alle partijen”. Volgens topman Rinus Minderhoud, de opvolger van Moerland, verliest de bank in Schat een internationaal topbankier “die veel voor de Rabobank heeft betekend”.

De raad van commissarissen sprak onlangs nog zijn vertrouwen uit in Schat, maar vond daarvoor geen steun bij de lokale kantoren van de bank. Daarom hebben de commissarisen besloten alsnog afscheid te nemen van de bestuurder. “Zonder steun vanuit de lokale banken kun je niet functioneren in de raad van bestuur”, zei een woordvoerder.

Over een eventuele vertrekregeling zal gezien de gevoeligheid rond gouden handdrukken een "onafhankelijke derde" beslissen, aldus Rabobank. Hoe die bemiddeling er precies uit komt te zien, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

(Z24-columnist Errol Keyner vindt dat Schat geen gouden handdruk verdient. Lees zijn betoog.)

Rabobank heeft geen plaatsvervanger aangewezen voor Schat en verwacht "op afzienbare termijn'' een opvolger te benoemen.

Libor-fraude Rabobank

Het vertrek van Schat volgt op het opstappen van topman Piet Moerland van Rabobank op 29 oktober. Op dat moment stond ook de positie van Schat ter discussie, maar die besloot toen nog aan te blijven.

Rabobank moet een boete van 774 miljoen euro betalen voor schandaal rond de manipulatie van bancaire rentes.

Moerland wilde met zijn vertrek naar eigen zeggen een "kristalhelder signaal afgeven”, aldus Rabobank.

Top niet op de hoogte

Bij het schandaal waren 30 Rabobank medewerkers betrokken. De top van Rabobank is naar eigen zeggen volstrekt niet op de hoogste geweest van de onoirbare praktijken, waarbij bankrentes werden gemanipuleerd. Wel hebben de leden van de raad van bestuur vrijwillig voor in totaal twee miljoen euro een deel van hun beloning ingeleverd.

De arbeidscontracten van medewerkers die zwaar in de fout zijn gegaan, zijn inmiddels beëindigd. Ook heeft Rabobank voor een bedrag van 4,2 miljoen euro aan bonussen teruggevorderd over de periode 2009 tot en met 2012.

Normen en waarden Rabobank

Moerland gaf bij zijn vertrek aan dat de geconstateerde praktijken bij rentes die banken onderling rekenen, en die tegelijk de basis vormen voor tal van andere rentes, waaronder hypotheekrentes, “op geen enkele wijze [...] bij de normen en waarden van de Rabobank” pasten.

Libor staat voor Londen Interbank Offered Rate en Euribor voor Euro Interbank Offered Rate. Dit zijn rentes die banken onderling rekenen voor kortlopende kredieten. Voor leningen aan bedrijf en consumenten wordt vaak het Euribor-tarief plus een risico-opslag berekend.

De Libor- en Euriborrentes worden bepaald via een panel van zestien banken, waar Rabobank er één van is. Dagelijks geven deze banken aan wat zij zelf voor rentes betalen. Op basis hiervan wordt een gemiddelde vastgesteld voor de Libor- en Euribor-tarieven.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Errol Keyner: Zieke bedrijfscultuur Rabobank bijna garantie voor nog meeer rotzooi

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl